Robin Akkerman | Interview Dordrecht

Interview Dordrecht

Interview Marita ter Hark met Robin Akkerman naar aanleiding van het buitenschilderen in Dordrecht:

Robin Akkerman, psycholoog of schilder?

De salsaklanken van de zaterdagavond zijn eindelijk weggezakt. Een geweldig muziekfestijn met “Pan con Timba” en dan nu even rust in het hoofd. In de schaduw van Ary zit Robin Akkerman; Kunstacademie Den Haag en Universiteit Leiden, psycholoog of schilder?

Ik schilder al heel lang, begint hij zijn verhaal, alle vrije tijd besteedde ik aan de ontwikkeling van mijn liefhebberij. Totdat enkele jaren terug de vakgroep Psychologie aan de Leidse Universiteit werd opgeheven. Ik was m’n baan kwijt, kon met wachtgeld maar miste toch vooral de mogelijkheid om actieve therapie en kunstpsychologie te combineren. Ik had die richting zelf mogen ontwikkelen en nu moest ik stoppen. Ik heb gekozen voor de kunst maar heb mijn liefde voor het leraar zijn nooit verloren. Na de Universiteit heb ik een aantal jaren les gegeven aan de Volksuniversiteit en werk nu nog als particulier docent.

In de kunst heb ik niet echt voorbeelden van kunstenaars maar ik heb wel veel bewondering voor Maurice de Vlaminck en Kees van Dongen. Een eigen stijl? Robin staart wat in de helderblauwe lucht om naar de juiste woorden te zoeken. Mijn werk is duidelijk expresionistisch, ook wel fauvistisch maar dan met een feller kleurgebruik. Het mooie van het expressionisme is juist het vrijere gebruik van kleuren en de vereenvoudiging van de vorm: een schilderij is geen kleurenfoto maar geeft vorm aan mijn eigen emoties, het is mijn waarneming van de werkelijkheid.

Voor mij is het buiten schilderen ook een vorm van doceren, je doet aan anderen voor hoe je kunt schilderen, het is vooral ook een kwestie van zelfvertrouwen. Wanneer je overtuigd bent van je eigen kunnen, kun je dat ook buiten laten zien, dan laat je je niet meer afleiden door omstanders. De omgang met Gijs Donker, een van de andere schilders die regelmatig op het Academica Place d’Ary is te bewonderen, heeft hem daarbij geholpen. Gijs is lid van de Amsterdamse schildersgroep “After Nature”, en wordt vaak uitgenodigd om buiten te werken.

Het werken hier in Dordrecht vind ik geweldig. Het is een prachtige stad met een heel mooi centraal horecaplein en direct daarachter de havens en de rivier. Het is het mooiste om Dordrecht vanaf het water te schilderen en dat zal ik zeker nog gaan doen. Dordrecht is van oudsher een stad van schilders en andere beeldend kunstenaars. Het is heel goed mogelijk dat de stad die centrumfunctie weer terugkrijgt door een initiatief als deze Kunstmanifestatie. Ik vind het voor de positie van de beeldend kunstenaar ook heel belangrijk dat Dordrecht de eerste stad is waar aan beeldend kunstenaars een kleine vergoeding wordt gegeven in plaats van dat zij moeten betalen voor een plaats op het plein.

Robin vindt vooral ook de opzet van deze kunstmanifestatie heel uitnodigend. Er zijn beeldend kunstenaars vanuit elke kunstvorm, er is muziek en straattheater omheen en ‘s- avonds de film. Ook het werken met verschillende thema’s over de opvolgende weekenden vind ik een vondst. Het publiek  is geweldig, het plein is het hele weekend vol en tot laat in de avond is er belangstelling voor je werk. Hij gaat zeker door tot en met 24 augustus. Psycholoog was zijn beroep, schilder zijn roeping.

Met dank aan Marita ter Hark, juli 2008

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.